Dobermann Russkaja Mechta

van 2020 naar 2021

nlvlag
utrechtvlag

van 2020 naar 2021

Op de drempel naar 2021

Wij staan alweer op een jaardrempel. Deze keer van 2020 naar 2021.

2020 was een merkwaardig jaar, vol met emoties en tegelijkertijd ook leeg van activiteiten. Een compleet met veel slachtoffers bezaaid slagveld laat het corona virus ons zien, ware familietragedies spelen zich af binnen een korte tijd, waar tegelijkertijd geen einde aan lijkt te komen en al zo lang als mensenheugenis lijkt te woeden.We vragen ons af of we ooit weer eens zonder bange bijgedachten fysiek contact kunnen hebben, of gaat deze periode straks probleemloos uit onze gedachten.

Het hondenjaar is voorbij en terugkijkend zien we een bijna blanco hondenagenda. Minimaal was het wel maar toch met een paar prachtige hoogtepunten.  In september beleefden we bijvoorbeeld onder een goed COVID protokol twee  prachtige tweedaags dobermann evenementen, zijnde De Maastrichtshow en de KCM, waar onze honden uitstekende resultaten hebben geboekt. Het was een kleine opleving halverwege het jaar, maar snel gevolgd door een bijna totale actie-stilte op show en africhtings evenementen gebied. Daar valt dus verder niet zoveel op terug te blikken.

Vooruitblikken lijkt me zinvoller.
En als eerste gaat per eerste dag van het nieuwe jaar de DCM-convenant in (01-01-2021). Dit is iets waarmee de hele dobermann populatie een nieuw tijdperk in gaat. iets waar onze vereniging trots op kan zijn, dat ze dat op gang hebben gebracht. Het is nu alleen nog van kracht in Nederland, maar wordt hopelijk snel gevolgd door andere landen.
Een goede uitslag van de DCM-test is hierbij geen reden voor een feestje, maar een slechte uitslag is een duidelijk signaal en daarmee is het een goed instrument. Hopelijk dringen we met deze maatregel het hartprobleem terug, want het is de hoogste tijd. Ik, persoonlijk denk dat we moeten hopen, dat er snel een doorbraak komt op DNA-gebied, want een indicatie qua erfelijkheid is, denk ik wel de gewenste oplossing in een selectieproces.


Grote vraag naar huisgenoten
Op het moment is de vraag naar dobermannpups sky-high. hoe moeten we dit duiden en waar komt dit vandaan.  Er zijn waarschijnlijk meerdere redenen aan te geven, maar wellicht veelal corona gerelateerd. Is er bijvoorbeeld nu ineens meer tijd en een uitgelezen kans om nu een pup op te voeden en zinnelijk te maken als je aan huis gebonden bent, of is de reden dat nu meer mensen bij gereguleerde fokker aan kloppen het gevolg van de grensblokkades en dus geen aanvoer uit buitenlandse puppy farmen. Wat de reden ook mag zijn, feit is dat de vraag hoog is en het is goed dat mensen hun weg vinden naar de rasvereniging en de erkende fokker.

Pup-aanvragers zou ik in ieder geval willen voorhouden zich te realiseren, dat de corona eens stopt en dat dan een tijd terugkomt, waar werken weer een grote plaats inneemt en voor de hond wellicht minder. Zorg ervoor dat het geen impulsaankoop wordt.

Hopelijk laten we in 2021 het corona-virus achter ons.

We wensen jullie allemaal allereerst prettige kerst en oud en nieuw en dan een goed en gelukkig nieuwjaar met veel gezondheid.