Dobermann Russkaja Mechta

maastricht 2020

vlagnlmaas

26/27 september 2020
Maastricht, Internationale CAC, CACIB

Dag 1,  Zaterdag 26 september 2020
Keurmeester: Mevr. Dagmar Klein (D)
BOB CAC CACIB Russkaja Mechta Hertog Harkan
Res. CAC, Res. CACIB Russkaja Mechta Dona Daron

De eerste dag van de tweedaagse Maastricht show zit erop. Ja, de eerste indoor show in Nederland sinds mensenheugnis heeft onder stricte coronaregels plaats gevonden. het kon dus echt en het was met de getoonde discipline van de aanwezigen en de juiste maatregelen van de organisatie een succes. En nu naar de zondag, veel plezier.


*****

Dag 2, Zondag 27 september 2020
Keurmeester: Mevr. Nadjia Timmermans-Kadenko
BOB CAC CACIB Russkaja Mechta Hertog Harkan
Res. CAC, Res. CACIB Russkaja Mechta Dona Darona
Res. CAC, Res. CACIB Russkaja Mechta Azart

Zondag, de tweede dag van de tweedaagse Maastricht show, is nu ook voorbij.

Hopelijk hebben er geen besmettingen plaats gevonden. Er is in ieder geval flink rekening gehouden met corona.
Met de komst van corona waren geruime tijd alle evenementen in Nederland afgelast. De organisatie van de show Maastricht heeft een spannende tijd achter de rug. De Honden show mocht doorgaan pas na een zevende eindelijk goedgekeurd COVID19 veiligheidsplan. Het volgende probleem waren de keurmeesters die zich afmeldden of niet mochten komen. Zo werd ik gevraagd om mijn collega’s te vervangen en te komen keuren, Ja natuurlijk wilde ik de organisatie helpen waar ik kon. Tot het laatste moment was het spannend of het door zou gaan en wat de lijst van rassen die ik zou keuren uiteindelijk zou worden.

Zondag mocht ik dus de dobermann keuring verrichten, en zaterdag werden de dobermanns gekeurd door Dagmar Klein.
Op de zondag waren er meer honden aanwezig en dat was duidelijk te merken aan de grotere opwinding bij de deelnemers. En natuurlijk werden de keuringen van de dobermans aandachtig en kritisch gevolgd door de gedelegeerde (van de Raad) en het welzijnsteam wat betreft “double handling” en de “ban op de strakke lijnen”. Zeker na de kritiek daarover tijdens de KCM was het voor mij ook zeer belangrijk om te laten zien dat het met hangende lijnen ook kan. Op verzoek van de ringmeester werden honden met niet strakke lijnen voorgebracht. Dus geen kritiek deze keer. Mijn complimenten aan de handlers voor jullie medewerking, het is soms best lastig om temperamentvolle honden goed in het gareel te houden. Alle honden waren goed voorgebracht en de resultaten van de keuring kunnen jullie hier lezen.

Het resultaat van mijn keuringen was niet veel anders dan die van mijn collega van zaterdag, En de winnaars van beide dagen waren hetzelfde. Dat is niet verbazingwekkend omdat we een standaard hebben en op zelfde manier tot onze afwegingen komen.

De Beste jeugd hond was een teef van een aantrekkelijk type van goede maat, met mooi hoofd waar de front en schoft ontwikkeling voldoende was voor de leeftijd, maar moest allemaal nog vaster worden, wel met goed ontwikkelde achterhand.
Bij de jeugd klasse reuen stond het betere rastype op de eerste plaats maar ik kon hem niet met uitmuntend waarderen, al had hij een mooi hoofd, hij was aan de grote kant, maar nog te vlak en te “leggy” (hoogbenig).

De beste reu en BOB, een zeer mooie hond met adel en harmonische vierkante bouw, krachtig en substantieel totaalbeeld. Zijn lange hoofd mocht iets zuiverder zijn in de belijning. Wel het beste goed uitgrijpende gangwerk met vaste aflopende rug en veel stuwing.
De reserve reu was ook zeer adelijk en krachtig, iets zwaarder in het lichaam en had minder stuwing bij het lopen.De andere reuen lieten wat minder gangwerk zien.

De beste teef was zeer adelijk, harmonisch en elegant, goed van maat met een lang en elegant hoofd en royale voorborst. Ze sprong twee keer uit de pas vanwege de losse lijn maar herstelde zich gelijk en zette een stabiele draf voort.
De reserve teef was een hoograstypische en harmonische teef, krachtig en compact met veel adel en een mooi lang hoofd. Had iets minder voorborst dan mijn nummer 1, wel goed stuwend en stabiel gangwerk.
De elegante winnares van de tussenklasse viel mij op met mooi rastype, adel en vrij gangwerk, die een zeker goede toekomst heeft, maar nu nog iets meer tijd nodig heeft voor de ontwikkeling van haar lichaam.

De andere honden hadden toch wat meer last van het lopen aan een losse lijn en lieten daardoor in het gangwerk minder balans en stabiliteit in de rug zien .
De dobermann is een werkras en zoals de standaard het beschrijft: – “elastisch en soepel, vrij en elegant, goed uitgrijpend en stuwend gangwerk met goede stevigheid van de rug is van speciaal belang voor de werk prestaties van de dobermann.”

Maandag avond kregen we te horen dat er waarschijnlijk geen shows van dergelijke grootte in de nabije toekomst meer zullen volgen. Ik wil wel mijn complimenten uiten aan de organisatie van Maastricht! Het komt dus echt en het was met de getoonde discipline van de aanwezigen en de juiste maatregelen van de organisatie een succes.

Op verzoek van de eigenaren hartelijke dank aan Cindy Wouters en Priscilla van Oosten voor de uitstekende presentatie van Sjaki en Didi op beide dagen.

*****