Dobermann Russkaja Mechta

van 2015 naar 2016

vlagnlmaas

1 januari 2016
Utrecht

Nadjia met Mera Madera en Palina Pralina

Het lijkt wel of ieder volgend jaar dramatischer wordt dan het voorafgaande.
Wat er dit jaar nog vers in het geheugen ligt, lijkt wel regelrecht uit een nieuwste heftig on-realistische actiefilm te zijn geplukt, maar dan één zonder het optimistische happy end van een film. En dan heb ik het over het grote leed: vluchtelingen, aan-slagen en ongelukken. Dit lijkt op zo grote schaal te zijn, dat het menselijk gevoel en inlevings-vermogen hiervoor nog niet geschikt is. Wat zeggen de aantallen nog. één enkel individueel geval zou al dramatisch en niet te bevatten zijn. Alles lijkt hierbij te verbleken en zoiets als het genieten van je hobby lijkt bij dit alles iets wat niet reeel kan zijn. En toch is dat wat de meeste mensen hun leven laat blijven zijn. Ook ik heb van mijn hobby, de kynologie, in het afgelopen jaar blijvend genoten. 

Keurmeester-, Trainings-, show-, opleidings-, en begeleidings-activiteiten hebben om de prioriteit gestreden bij de invulling van mijn tijd. (en helaas soms, sorry, sorry, schieten de mensen erbij in.)

• Keuren/judging: Weer ben ik geslaagd voor een aantal ras-examens en zijn er dus enkele rassen aan mijn te keuren lijst toegevoegd en verder werd ik benoemd voor rasgroep 5. Heb weer mooie shows mogen keuren in verschillende landen en in Nederland.

• Het trainen met mijn eigen honden doe ik met veel plezier bij de BD Woerden, heb ook een paar examens gedaan met goed resultaat en nog steeds zijn er ook punten om te verbeteren om nog beter te gaan presteren. Hondensport is een eindeloze (in beide betekenissen) uitdaging met je hond en ook een zeer dankbare bezigheid want op het traningsveld  als nergens anders bouw je zo’n  goede band met je hond op.   Zo ook dit jaar waren er een aantal mooie sport-resultaten van onze hondeneigenaren waar ik zeer blij mee was.

• Ook de show activiteiten waren dit jaar weer knallend . Mooie prijzen werden er door Russkaja Mechta honden behaald en flink wat shows gewonnen. Als top momenten zijn hier te noemen de KCM Winnaar, Groningen BOB en FCI.gr. 2 Winnaar, Winners in Dortmund en Luxemburg, Winnaar van de Grens Trofee en de Frans Bemmelmans Bokaal, Kortrijk BOB en FCI gr.2 Vice-Winnaar, DVIN Jaarprijs van mooiste dober teef van het Jaar is ook voor de RM Surpriz Solntse. Dit jaar twee mooiste dobermanns van Nederland, beiden van Russkaja Mechta, de zussen Solntse en Slava zijn uitgenodigd om mee te doen aan de Hond van het Jaar show in theater de Flint in Amersfoort. Als fokker ben ik dan zeer trots dat deze twee mooie honden de dobermans gaan vertegenwoordigen op zo’n belangrijk kynologische evenement. En zoals iedereen ook ik heb op shows onbegrijpelijke beslissingen moeten ondergaan. Het is van belang op zulke momenten respect te tonen voor je concurrenten en voor de keurmeester.

• Begeleiding:  zonder dat het iets was wat ik op mijn agenda had staan, ben ik door flink wat mensen benaderd om ze te helpen bij de voor hun moeilijke taak van het verbeteren van de relatie met een op te voeden hond.  en ja, het is een goed gevoel om mensen, dingen te laten zien, die ze qua gevoel al zouden moeten weten, maar nog niet zover gekomen zijn om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Gehoorzaamheidslessen en showtrainingslessen zijn een mooie uitdaging waarbij ik met veel plezier al mijn kennis en ervaring deel.

Zelf dingen leren en je ontwikkelen is ook belangrijk voor je persoonlijke groei. Verschillende lezingen seminars en opleidingen heb ik dan ook het afgelopen jaar bezocht. Grotendeels zijn het opleidingen voor keurmeesters ook een lezing over DCM bij de Dobermann in Finland , een lezing van IDEXX over dobermann gerelateerde testen, KNO bij de honden of de Indische doofheid.

En dan de DVIN gezondheidscommissie. Natuurlijk heb ik me ook dit jaar weer ingezet en gezorgd voor iets meer kennis bij de dober-eigenaren over DCM, meer openheid en ook voor mooie prijsafspraken voor het testen van de dobermann.  DCM screening ECHO + 24 uur Holter voor 265.50 bij de www.verwijscentrum.nl

In 2016 gaan we verder. Onze pups worden groot en zullen dit jaar, voorspel ik, de shows stelen. Er  zal dit jaar weer een prachtig nest komen. De Familie Russkaja Mechta groeit en de banden zijn warm, met zijn allen kunnen we meer. Klaar staan voor elkaar,  helpen en genieten met en van elkaar is het streven en de wens voor 2016.

Ik wens iedereen dan ook een gezond, fijn en succesvol 2016

Nadjia Timmermans-Kadenko 

*****